Bologna januari 2014 – Gemma’s reisverslag

Exact drie jaar na onze participatie aan de opera, Parsifal, in de Munt herhaalde zich een onvergetelijk evenement waarbij Parsifal opnieuw de hoofdrol speelde.

Een twintigtal Parsifools vertrokken naar Bologna om aanwezig te zijn bij de pregenerale van Parsifal, de productie van de Munt in januari 2011. De verwachtingen waren hoog gespannen en ieder keek uit naar het derde bedrijf waarin nu de italiaanse vrijwilligers, de Parsipazzi, figureerden.

Dag 1 : 9 januari 2014

Heel vroeg, samenkomst op de luchthaven van Zaventem. Iedereen tijdig op post en in “ottima forma”. We konden vertrekken!

20140109-MA-0005
courtesy of Monique Appelmans

Na een goede vlucht kwamen we zoals gepland om 9u 30 aan in het Hotel Aemelia.
We werden gastvrij onthaald met heerlijke cappucino en koffiekoeken, de teneur van vriendschap en gezelligheid was gezet.

Natuurlijk wou iedereen zo vlug mogelijk Bologna, la dotta, la grassa e la rossa ontdekken. Maar het was vooral Bologna la grassa, die de Parsifools het meest charmeerde! De maaltijden waren dan ook steeds verrukkelijk.

20140109-AT-0001
courtesy of Arlette Thiriaux

Na een eerste verkennende wandeling door de stad brachten we een bezoek aan het archeologisch museum. Daar konden we mooie Etruskische en Egyptische kunstschatten bewonderen.

IMG_6590
courtesy of Lydia Chalkevitch

Daarna nam Servaas ons mee naar het Oratorium di San Colombano. Wat een ontdekking! Het Oratorium gebouwd eind zestiende eeuw telt verschillende mooie ruimtes versierd met prachtige fresco’s. Men heeft hier een mooie collectie oude instrumenten ondergebracht die iedere bezoeker in verrukking brengt. De Parsifools waren behoorlijk onder de indruk.

IMG_6592
courtesy of Lydia Chalkevitch

20140109-MA-0119
courtesy of Monique Appelmans

Daarna werd het uitkijken naar een goed restaurant. Dit hebben we dan gevonden in de studentenbuurt. Heel gezellig en heel lekker en wat nog meer … heel budgetvriendelijk.

CIMG3412r

 

Dag 2 : 10 januari 2014

Na een uitgebreid en stevig ontbijt was het tijd om opnieuw naar het stadcentrum te wandelen. Daar wachtte ons een jonge, enthousiaste en geïnspireerde stadsgidse op. In een stralend zonnetje bewonderden we Piazza Maggiore met de San Petronio, patroonheilige van de stad., Piazza Nettuno met zijn beroemde fontein en het Palazzo Enzo, Santa Maria della Vita met prachtige houten beelden, het beroemde Anatomical theatre, i Due Torri enz.. Na deze wandeling had Bologna geen geheimen meer voor ons.

Bologna-SW-0026
courtesy of Servaas Walravens

Maar dan eiste Bologna la grassa opnieuw onze aandacht. Heel veel eethuisjes met lekkere Bolognese specialiteiten en dat is heel wat meer dan spaghetti Bolognese! Een keuze maken niet eenvoudig maar elke keuze was hoe dan ook voortreffelijk.

20140110-AT-0002
courtesy of Arlette Thiriaux

Na het sterken van de innerlijke mens ging opnieuw de aandacht naar de kunstzinnige mens.
Opnieuw hier weer heel wat keuzes te maken. Op het menu stond : museum van hedendaagse kunst, de collectie Giogio Morandi, Santo Stefano welke zeven kerken herbergt! Het Palazzo Comunale …
Enkele culturele veelvraten hebben het hele rijtje afgewerkt. Sommigen deden het wat rustiger.

DSC02541
courtesy of Joël & Anne-Louise Van Lamswerde

De avond werd terug doorgebracht in het gezellig studentenkwartier.

IMG_6681
courtesy of Lydia Chalkevitch

 

Dag 3 : 11 januari 2014

Dag van de pregenerale, het moment suprême nadert!

Na het ontbijt had Servaas nog een leuke verrassing. Het Museo Internationale e Biblioteca della Musica. Een juweeltje!

In een prachtig palazzo zijn portretten, boeken, partituren, libretti, brieven, mooie gebruiksvoorwerpen van beroemde componisten, oude en uitzonderlijke muziekinstrumenten tentoongesteld. Een indrukwekkende bibliotheek met leeszalen.

20140111-MA-0329
courtesy of Monique Appelmans

We kwamen ogen en tijd te kort om dit alles in ons op te nemen.

Wie niet belust was op inkopen doen in de stad kon nog een bezoek brengen aan het Santo Cecilia, de patroonheilige van de muzikanten. In de kapel kan men tien fresco’s bewonderen die de martelingen en dood van de heilige Cecilia uitbeelden. Ze werden geschilderd door Lorenzo Costa en France in 1505 in opdracht van de regerende machtige familie Bentivoglio.

20140111-MA-0346
courtesy of Monique Appelmans

Maar daarna werd het tijd om zich klaar te maken en te vertrekken naar de opera.

IMG_6616
courtesy of Lydia Chalkevitch

Even een familiefoto voor het operagebouw en dan vlug naar binnen om het theater te bewonderen en onze plaatsen op te zoeken. Reikhalzend keken we uit naar Romeo Castellucci, Andrew Richards, Anne Larsson, Cindy Van Acker.

Bologna-SW-0036
courtesy of Servaas Walravens

In de zaal werden we hartelijk verwelkomd door operadirecteur, Peter De Caluwé en de gastvrouw van de Bolognese Opera. Het werd een echt feest.

CIMG3519ar
courtesy of Gemma Cogen

De enscenering van Parsifal was gegroeid waardoor de voorstelling nog in intensiteit was toegenomen, onze Parsifal was heel ontroerend. De Parsipazzi in het derde bedrijf, een jongere versie dan deze in Brussel, deed het uitstekend.

20140111-MA-0399
courtesy of Monique Appelmans

Na de voorstelling kregen we de kans om onze grote helden te ontmoeten Romeo, Andrew, Cindy en Anne en kregen daarbij de kans hun een getekende wenskaart ter herinnering aan te bieden.

20140111-AT-0002
courtesy of Arlette Thiriaux

Als kers op de taart vergezelde een delegatie van de opera, Peter De Caluwe, Andrew Richards en zijn vriendin ons naar een gezellig restaurant om samen te dineren. Een prachtige afsluiting van een onvergetelijke dag.

CIMG3525ar
courtesy of Gemma Cogen

 

Dag 4 : 12 januari 2014

Zondagmorgen : vroeg uit de veren, koffers gepakt, nog een heerlijk ontbijt. Richting luchthaven terug naar reality, naar huis. Het was vrij stil in het vliegtuig. Niet alleen de vermoeidheid deed zich voelen maar ieder genoot na van deze mooie dagen vol vriendschap, vreugde en schoonheid.

Dank Servaas, Lydia en Jef voor de goede voorbereiding en zorgen het was geweldig.